Hulladékgazdálkodás


A Projekt címe: Duna-Vértes köze Regionális Hulladékgazdálkodási Program
Kedvezményezett: Duna-Vértes Köze Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás
Kivitelező: Duna-Vértes 2013 Konzorcium

KEOP-1.1.1/2F/09-11-2011-0002

Érintett települések:
A Közép-dunántúli régióhoz tartozó Komárom-Esztergom és Fejér megye 37, illetve 10, és a Közép-magyarországi régióhoz tartozó Pest megye 32 települése vesz részt a projektben.

Cél:
A Duna-Vértes köze Regionális Hulladékgazdálkodási Program egy olyan – 79 Komárom-Esztergom, Fejér és Pest megyei település által kezdeményezett – projekt, melynek elsődleges célja a térség hulladékkezelésének korszerűsítése.

A hulladékgazdálkodás ma már az egész világon az egyik legfontosabb környezetgazdálkodási tényező, melynek feladata, hogy minél több hulladék kerüljön vissza a termelésbe, így csökkentve a fel nem hasznosított hulladék mennyiségét. Környezetvédelmi szempontból pedig kulcsfontosságú, hogy a nem hasznosítható hulladékot környezetbarát módon tárolják és ártalmatlanítják. A hulladékgazdálkodás fontos szerepet játszik a környezet és a természeti erőforrások védelmében, hiszen csökkenti a környezetterhelést, emellett pedig növeli a gazdasági hatékonyságot.

A térség hulladékkezelése jelenleg nem felel meg az Európai Uniós elvárásoknak, a vegyesen gyűjtött hulladék aránya nagyon magas, és az kezelés nélkül lerakásra kerül. Elkülönített gyűjtés szinte csak közterületeken lévő gyűjtőszigetekkel (az újrahasznosítható hulladék lerakására alkalmas gyűjtőedényekkel), igen alacsony hatékonysággal működik. Ezenkívül a lakossági zöldhulladék feldolgozása sem megoldott, valamint a projektterületen lévő lerakó kapacitása is csak rövid távon lehet elegendő. A fennálló körülményeket egy olyan korszerű és összetett hulladékgazdálkodási rendszer fogja felváltani, mely segítségével a környezettudatos hulladékkezelés könnyen megvalósíthatóvá és elérhetővé válik a lakosok számára.

A projekt fő célja a csomagolóanyagok fokozott újrahasznosítása, és a szelektív hulladékgyűjtés megújítása új gyűjtőszigetek és házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés formájában. A hasznosítható hulladékok különválogatva és hasznosítva csökkentik a hulladéklerakókba kerülő hulladék mennyiségét, miközben növelik a gazdasági teljesítőképességet.

A program törekvései közé tartozik továbbá a szerves hulladék lerakásának csökkentése, ennek érdekében több településen is komposztálótelepek jönnek majd létre. A házi komposztálást a projekt házi komposztáló edényzetek kiosztásával támogatja. Ezenkívül egy hulladékfeldolgozó központ, valamint hulladégyűjtő udvarok biztosítják majd a rendszer hatékonyságát.

A projekt Európai Uniós támogatással valósul meg, nettó összköltsége: 16 855 905 411 Ft (az érvényes Támogatási Szerződés szerint)

Megítélt támogatás: 15 332 784 350 Ft
Támogatási arány: 91,735144%

Projekt megvalósításának kezdete: TSZ szerint: 2013. 01. 15., a kivitelezői szerződés megkötése: 2013. 12. 05
Projekt megvalósítás befejezése: 2015.05.10 (TSZ szerint)